Opdracht Ethische dillema's bij dagbesteding in de ouderenzorg
De docent legt het Ethisch stappenplan uit. Onderstaande dilemma’s worden uitgewerkt aan de hand van het Ethisch stappenplan.
Dilemma 1
In het eerste gesprek tussen Alice en mevrouw Remkes is te zien dat Alice op een gegeven moment de aandacht van mevrouw Remkes kwijtraakt. De hulpverleners die dit zien, vragen zich af hoe ze ervoor kunnen zorgen dat Alice de aandacht van mevrouw Remkes kan blijven hebben. In hoeverre is het aan ons als hulpverleners om te bepalen of het goed is voor mevrouw Remkes om met een robot in gesprek te gaan? Moeten wij de keuze van mevrouw Remkes respecteren, of is het juist onze taak om ervoor te zorgen dat mevrouw Remkes in gesprek blijft met Alice? In hoeverre is een zorgrobot een passend middel om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan?
In de casus zie je dat de ouderen in gesprek gaan met Alice, oefeningen met haar doen en met haar zingen. Houden we hen niet een beetje voor de gek door hen deze activiteiten met een robot te laten doen? Moeten we ons schamen, of is het juist een aanwinst?
Dilemma 2
Een cliënt met Alzheimer in een al verder gevorderd stadium ging altijd naar dezelfde kerk. Nu moet ze naar de kapel in het verpleeghuis waar ze verblijft. Hoe zou jij hiermee omgaan als begeleider?
Dilemma 3
Een cliënt met Parkinson is gek op breien. Door haar tremoren kan ze dit niet meer goed. Ze wil het echter zo graag, dat ze ondanks al haar frustraties, toch regelmatig die breinaald en bol wol pakt. Als ze zich heel erg concentreert, dan lukt het haar enigszins. Het duurt echter erg lang voor haar. Ze is na een half uur helemaal op. Ook barst ze af en toe in huilen uit, op momenten dat het haar niet lukt. Wat is in jouw ogen het beste voor de cliënt? Welke alternatieven zijn er? Hoe zou jij het gesprek met de cliënt hierover aangaan?